Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΧΑΣΛΑΜΑ




4 ΑΒΓΑ
1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ
1 ΚΙΛΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
1 ΚΙΛΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΧΟΝΤΡΟ
1 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟΥ ΑΜΜΩΝΙΑ
100 ΓΡ ΦΡΕΣΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΛΙΩΜΕΝΟ

ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ.ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΑΒΓΑ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΖΙ.ΑΛΕΥΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ.ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΨΗΝΩ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 45-50 ΛΕΠΤΑ. ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΚΑΙ ΖΕΜΑΤΙΖΩ ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.

ΣΙΡΟΠΙ

3 ΚΙΛΑ ΖΑΧΑΡΗ
100 ΓΡ ΝΕΡΟ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΝΑ ΒΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙΜΑΚΙ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟ.




Μαγειρεύοντας στα Σέρβια Κοζάνης

Πρώτη φορά βρέθηκα στα Σέρβια Κοζάνης πριν δυο μήνες, πάντα με το παρεάκι μου, το τηλεοπτικό συνεργείο για την εκπομπή μου: «Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΝΑ». Ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα του εμπορικού Συλλόγου Σερβίων ΕΡΜΗΣ του Κίμων Μπελιάτη.Τα Σέρβια ήταν για όλους μας ανακάλυψη.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις 4 γενεές Γκατσάρη τις 4 απίθανες και φιλόξενες γυναίκες που μας φιλοξένησαν στον όμορφο ξενώνα ΑΘΗΝΑ. Τη χρυσοχέρα γιαγιά Αθηνά, την ακούραστη και γλυκύτατη μαμά Άννα, τη χαρισματική και όμορφη κόρη Νανά και τη χαριτωμένη εγγονή Γεωργιάννα. Μαγειρέψαμε και με τις 4, γελάσαμε και περάσαμε ζάχαρη μαζί τους. Τα φιλιά μας.

>>Τα Σέρβια είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις του νομού Κοζάνης. Βρίσκονται μεταξύ των βορειοδυτικών απολήξεων των Πιερίων Όρεων και του ποταμού Αλιάκμονα. 26 χλμ νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 150 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Η ονομασία των Σερβίων προήλθε από το λατινικό ρήμα servo που σημαίνει φυλάττω και ουσιαστικά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού για αιώνες λόγω της θέσης τους, ήταν ένα απόρθητο φρούριο που έλεγχε τις μοναδικές διόδους μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας στην περιοχή.
H θέα από το χωριό Νεράιδα είναι μοναδική. Ένα φυσικό μπαλκόνι, όμορφο και ιδιαίτερο εντυπωσιακό.
Mε τις καινούργιες φίλες μου Άννα, Νανά και Γεωργιάννα.
Στη Νεράιδα Σερβίων, ένα πανέμορφο χωριό με θέα την υψηλή γέφυρα Σερβίων του φράγματος Πολυφύτου που έχει μήκος 1372 μέτρα. H γέφυρα ξεκινάει από το χωριό Νεράιδα, περνάει από τη τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα και καταλήγει 5 χλμ. βορειοδυτικά από τα Σέρβια Κοζάνης.
Στον οικισμό Νεράιδα μαγειρέψαμε με την Νανά, γίδα στο τσουκάλι.


Η γίδα έτοιμη στο τσουκάλι για να μπει στο φούρνο και ο ερυθρός δίπλα του Νίκου Γκατσάρη εξαιρετικός.
Η Νανά μας έκανε και ωραία τηγανητά γαλακτομπουρεκάκια.


μμμ!!! Νόστιμα!
ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ
Η παλιά ακρόπολη της πόλης των Σερβίων.

Η θέα από το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ στα Σέρβια είναι εκπληκτική.
Με την Άννα Γκατζάρα μαγειρέψαμε κριντί, φαγάκι τοπικό και Πασχαλινό (έντερο γεμιστό με εντόσθια, ρύζι και μυρωδικά, βρασμένο και αυγοκομμένο).





Με την Άννα και το αδερφό της Νίκο Γκατζάρα, άριστο οινοπαραγωγό της περιοχής.
Mε τον Κίμων Μπελιάτη, πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Σερβίων ΕΡΜΗΣ και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  κύριο Κοσμαδόπουλο.
Στην αυλή του Ξενώνα ΑΘΗΝΑ με τη γιαγιά της οικογένειας κυρία Αθηνά.
Μας ξετρέλανε με τις πίτες.

Για τις ανάγκες της εκπομπής μου μας έκανε μια κρεατόπιτα και συγκεκριμένα αγριογουρουνόπιτα εξαιρετική.
Τα φύλλα της ζύμης λεπτά και περίσιας τεχνικής, όσο για τη γέμιση τέλεια.
Φτιάχνοντας την πίτα.



Έτοιμη για το φούρνο.
Σας ευχαριστούμε πολύ, πάντα με υγεία να ανταμώνουμε και να… ξεφαντώνουμε.
*dinanikolaou.gr/blog

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΚΡΕΜΑ ΡΥΖΙΟΥ ΜΕ ΓΑΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΧΙΝΟΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ




100 γρ ρύζι γλασέ
1 κρεμύδι ξερό
20 γρ λάιμ
30 γρ ελαιόλαδο
80 γρ λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό κρασιού
αλάτι-πιπέρι
6 γαρίδες

30 γρ αχινό ψίχα
100 γρ ελαιόλαδο
35 γρ χυμό λεμονιού


Ξεκινάμε το ρύζι όπως ένα ρυζότο πρώτα το κρεμύδι,ρύζι,λίγο λίγο τον ζωμό μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να παραβράσει.Στη συνέχεια το χτυπάμε με το μπαμίξ και το περνάμε απο σίτα.Σωτάρουμε τις γαρίδες καθαρισμένες και χτυπάμε στο μπλέντερ τα τρία τελευταία υλικά μαζί.
Σε ένα ποτυράκι βάζουμε απο κάτω την κρέμα ρυζιού ραντίζουμε με το αχινολαδολέμονο και προσθέτουμε τη γαριδούλα απο πάνω.


Γαρνίρουμε με μια φουντίτσα αρμπαρόριζα.


ΕΛΙΟΨΩΜΟ






ΕΛΙΟΨΩΜΟ

1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια αλάτι
 25 γρ. νωπή μαγιά
 3 κουταλιές λάδι
 2 ½ ποτήρια νερό χλιαρό
 300 ελιές χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά μαζί εκτός από τις ελιές μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέτουμε τις ελιές σε κομματάκια και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέσα σε λαδωμένο ταψί μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220oC για 40'.Σε περίπτωση που οι ελιές μας είναι πολύ αλμυρές καλό είναι να παραλείψουμε το αλάτι ή να βάλουμε το μισό.


Εγώ πριν βάλω το ζυμαράκι μου στο ταψί το πλάθω μακρόστενη λωρίδα και στη συνέχεια το κάνω κουλούρα στο ταψί και το αφήνω να ξεκουραστεί.Ετσι παίρνει το σχήμα που έχει.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ




4 ΑΒΓΑ
1/2 ΚΟΥΠΑΣ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ
1 ΠΟΤΥΡΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ
400 ΓΡ ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ ΕΛΑΦΡΥ
200 ΓΡ ΝΕΡΟ
1 ΒΑΝΙΛΙΝΗ
1  ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΠΕΙΚΙΝ
500 ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ ΤΥΠΟΥ ΦΑΡΙΝΑ



ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΑΣΙΝΑ ΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ. ΑΔΕΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΣΕ 2 ΦΟΡΜΕΣ.
ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 ΓΙΑ 25 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΕΙΚ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ


ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

1 ΚΙΛΟ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
1 ΚΙΛΟ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΨΑΚΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΗ Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.
ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ.ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ. ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙ ΑΦΟΥ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ(ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ) ΣΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ.
ΟΣΟ ΑΠΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΑ ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑΚΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ.



ΤΡΑΓΟΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ



1 ΚΙΛΟ ΚΡΕΑΣ ΤΡΑΓΟΥ ΒΡΑΣΜΕΝΟ 6 ΩΡΕΣ
5 ΤΕΜΑΧΙΑ ΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕΤΡΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ
20 ΓΡ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟ
2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
1 ΛΙΤΡΟ ΖΩΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥ ΞΑΦΡΙΣΜΕΝΟΣ
4 ΚΟΚΚΟΥΣ ΜΠΑΧΑΡΙ
6 ΚΟΚΚΟΥΣ ΠΙΠΕΡΙ ΜΑΥΡΟ
1 ΦΥΛΛΟ ΔΑΦΝΗΣ
500 ΓΡ ΜΑΚΑΡΟΝΕΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ
1 ΜΙΚΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΞΗΡΟ
ΑΛΑΤΙ
1 ΠΡΕΖΑ ΖΑΧΑΡΗ

ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΓΟ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΙΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ 5-6 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ Η ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ.ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΑΛΟ,ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ.
ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΤΣΙΓΑΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ,ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ,ΤΗ ΔΑΦΝΗ,ΤΟ ΜΠΑΧΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΟΥΣ ΠΙΠΕΡΙΟΥ.ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΟΜΑΤΕΣ ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ ΧΩΡΙΣ ΦΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟ. ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΖΩΜΟ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ  ΒΡΑΣΗ .ΜΟΛΙΣ ΚΟΧΛΑΣΕΙ ,ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΚΑΡΟΝΕΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ.ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 2 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΨΗΛΟ ΤΑΨΙ ΦΟΥΡΝΟΥ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΓΙΑ 40 ΛΕΠΤΑ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΥΦΗΞΟΥΝ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΥΓΡΑ.
ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΙΣΗ ΣΕ ΠΗΛΙΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΤΡΙΜΕΝΟ.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΣΙΠΣ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ ΛΑΔΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΦΡΟ ΣΚΟΡΔΟΥ.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14