Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ

1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ γιαούρτι
100 γρ γάλα
1 μπέικιν
200 γρ φαριν απ
6 αβγα
200 γρ λιπαρή ουσία
250 γρ φέτα τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
βασιλικό ψιλοκομμένο

Ξεπαγώνουμε το φύλλο κρούστας και το κόβουμε σε μικρα τετράγωνα κυβάκια,ξεχωρίζουμε τα ασπραδια απο τους κρόκους,χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τους κρόκους με όλα τα άλλα τα υλικά μαζί,ρίχνω το φύλλο μου μέσα στο μίγμα των κρόκων και ανακατεύω πάρα πολύ καλα.Με μία κουτάλα ρίχνω μέσα με προσοχή και τη μαρέγκα και ενσωματώνω σιγά σιγά.Ρίχνω το μίγμα μου σε ένα ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο και ψήνω στους 180(σε προθερμασμένο φούρνο) για 40-45 λεπτά
ΝΤΑΚΑΚΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


10 κρητικά ντακάκια

2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια

 40 ελιές σπαστές     

 2 κ. σ.γιαούρτι

 1 κ. σ. ελαιόλαδο

 3 κ.σ. θυμάρι









Καθαρίζουμε τις ελιές από το κουκούτσι και τις βάζουμε στο μπλέντερ.Προσθέτουμε το γιαούρτι, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.Βάζουμε λίγο ντιπ σε κάθε κριθαροκούλουρο. Γαρνίρουμε με κύβους ντομάτας.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012


Κέικ με κεράσια



500 γρ. αλεύρι

350 γρ. γάλα

350 γρ. μαργαρίνη

250 γρ. ζάχαρη

5 αυγά

1 βανίλια

1 φακελάκι baking powder

300 γρ. φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι



Βγάλε από τα κεράσια τα κουκούτσια.Στο μίξερ ανακάτεψε το βούτυρο με τη ζάχαρη και πρόσθεσε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλαΣυμπλήρωσε με το αλεύρι και το baking powder και ανακάτεψε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.Βουτύρωσε ελαφριά μια φόρμα κέικ. Πρόσθεσε τα κεράσια μέσα στο κέικ αφού τα έχεις περάσει λίγο από αλεύρι. Ψήσε στους 180oC για 40 -45 λεπτά.

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ





1 ματσάκι σπαράγγια άγρια

 4 καρότα

 1 ματσάκι φρ. κρεμμυδάκια

100 γρ. αρακά

4 φετες προσούτο

1 πακέτο  λιγκουίνι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

 4 κ. σούπας ξηρό λευκό κρασί

2 κ.σ. δυόσμο

1 κ.σ. μαϊντανό

2 κ.σ.βασιλικό

 αλάτι, πιπέρι

 παρμεζάνα





Αφαιρείτε και πετάτε το σκληρό μέρος από τα σπαράγγια. Κρατάτε τις κορυφές .Κόβετε τα καρότα σε κυβάκια και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.Ψιλοκόβετε και το προσούτο και το τηγανίζουμε για λίγο στο ελαιόλαδο.Βγαζουμε για να στραγγίσει σε χαρτί κουζίνας και κρατάμε το λαδι(θα το βάλουμε στα μακαρόνια)Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ρίχνετε τα καρότα, τον αρακά και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Προσθέστε τα σπαράγγια 3 λεπτά πρίν το τέλος. Εν το μεταξύ βράζετε τα λιγκουίνι.Στραγγίζετε τα λαχανικά και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέστε το ελαιόλαδο(που τηγανίσαμε το προσούτο), το κρασί, αλάτι, πιπέριΡίχνουμε μέσα και τα μακαρόνια και τα τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό όλα μαζί.Προσθέστε τα μυρωδικά και το προσούτο και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε με την φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Έβρασες παραπάνω μακαρόνια; Υπολόγισε πόσα πιάτα δίνει ένα πακέτο...



Υπολόγισε λοιπόν πως 240 γρ. ωμά, μη βρασμένα μακαρόνια σου δίνουν περίπου 4 φλιτζάνια έτοιμα βρασμένα μακαρόνια. Με λίγα λόγια δηλαδή, 1 πακέτο αρκεί για 4 χορταστικά πιάτα μακαρόνια. Κράτησε την αναλογία στο μυαλό σου και ανάλογα με τα άτομα και το τραπέζι θα έχεις και τη σωστή, κατάλληλη ποσότητα.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ!!!!!!!!!!
ΕΥΚΟΛΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ
3 Κ.Σ. ΞΥΔΙ
1 ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ
500 ΜΛ ΝΕΡΟ
450 ΓΡ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ,ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΑΚΟΥΒΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ 300 ΓΡ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΛΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΩ.ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΖΥΜΑΡΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΞΕΚΟΛΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ.ΧΩΡΙΖΩ ΤΗ ΖΥΜΗ ΜΟΥ ΣΤΑ 2.ΑΝΟΙΓΩ ΦΥΛΛΟ ,ΛΙΩΝΩ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΒΑΖΩ ΤΗ ΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΙΣΗ ΣΤΟ ΑΛΛΟ.ΤΟ ΚΑΘΕ ΦΥΛΛΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΧΩ ΑΝΟΙΓΜΕΝΟ ΚΟΒΩ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΝΑ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΖΩ ΣΕ 5 ΚΟΜΜΑΤΙΑ.ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΣΕ ΠΑΚΕΤΟ.ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΩ ΦΥΛΛΟ ΑΦΟΥ ΠΑΓΩΣΕΙ.ΑΝ ΕΧΩ ΠΛΑΣΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΕΡΟ,ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΕΥΚΟΛΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ.ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.ΤΟ ΤΑΨΙ ΜΟΥ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΑΖΩ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΜΟΥ.ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΑΛΛΟ ΦΥΛΛΟ. ΨΗΝΩ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180-200 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 45-60 ΛΕΠΤΑ.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14