Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τρίτη 29 Μαΐου 2012




ΛΙΚΕΡ AMARETTO

1 φλιτζάνι νερό

 2  φλιτζάνια λευκή ζάχαρη

 1/2 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη

 3 κούπες βότκα

 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα αμυγδάλου

 2 βανίλιες

 Εκτέλεση

 Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να βράσει και να διαλυθεί η ζάχαρη Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε την βότκα ,το εκχύλισμα αμυγδάλου, και την βανίλια στο μείγμα .



Μοσχάρι με αρακά

1 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες

500 γρ αρακά

2 κ.γ. κοκκινο πιπέρι γλυκό

1 φλ. τσ. κρασί κόκκινο ΓΚΑΤΖΑΡΑ

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

4 καρότα σε ροδέλες

2 φύλλα δάφνης

4 πατάτες σε χονδρές φέτες

1/2 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος

2 κ. σ. πελτές ντομάτας

5 σπυριά μοσχοπίπερο

αλάτι και πιπέρι

ελαιόλαδο

1 λιτρο νερό



Σωτάρουμε το μοσχαράκι στο ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί.Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν, συνεχίζουμε με τις πατάτες,  τον αρακά και τον μαιντανό και τέλος τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε και ρ.ιχνουμε τη δάφνη το μοσχοπίπερο και το κόκκινο πιπέρι και συμπληρώνουμε το νεράκι και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ελέγχοντας κάπου κάπου μήπως χρειάζετε να προσθέσουμε νεράκιΤο αφήνουμε να πιει τα νερά του

Μετατροπές Μέτρων



Πίνακας μετρικών μετατροπών





Κουταλάκια γλυκού, κουτάλια σούπας, φλυτζάνια/χιλιοστόλιτρα ή γρ.



¼ κ. γλυκού= 1 χλ. ή γρ.

½ κ. γλυκού= 2 χλ. ή γρ.

¾ κ. γλυκού= 4 χλ. ή γρ.

1 κ. γλυκού= 5 χλ. ή γρ.

1 κ. σούπας= 15 χλ. ή γρ.

2 κ. σούπας= 30 χλ. ή γρ.

¼ φλυτζανιού= 50 χλ. ή γρ.

½ φλυτζανιού=125 χλ. ή γρ.

¾ φλυτζανιού= 175 χλ. ή γρ.

1 φλυτζάνι= 250 χλ. ή γρ.

2 φλυτζάνια= 500 χλ. ή γρ

4 φλυτζάνια= 1 λίτρο





κ.π. = κατά προτίμηση

τεμ. = τεμάχιο


ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ?



     Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες. Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί  στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες.

   Καρδιοπάθεια
   Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

  Αρθρίτιδα
 Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.

  Κυστίτιδα
   Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.

  Χοληστερόλη
  Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.

    Κρυολόγημα
 Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.

    Διαταραχές στομάχου
   Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.

  Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
 Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται  από τα αέρια.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.

  Μακροβιότητα
 Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα..

    Παθήσεις του δέρματος
   Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.



    Αδυνάτισμα

    Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.


    Κούραση

    Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.

    Άσχημη αναπνοή
 Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.

  Μείωση ακοής
 Καθημερινά πρωί και βράδυ μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται σε ίσα μέρη, αποκαθιστά τα προβλήματα της ακοής.


ΖΑΧΑΡΩΣΕ ΤΟ ΜΕΛΙ?

  Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή. Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.
ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ



 3 κρόκους αβγών

 400 γρ. σπορέλαιο

 15 γρ. μουστάρδα

1 κ.σ.ξίδι

  χυμό μισού λεμονιού

   αλάτι,πιπέρι

2 κ.σ. νερό



Τοποθετούμε τους κρόκους αβγών σε μία λεκάνηΠροσθέτουμε στο μπολ μουστάρδα, ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μους.Προσθέτουμε σιγά σιγά σε κορδόνι το λάδι έως ότου ενσωματωθεί πλήρως.Κατά διαστήματα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και λίγο νερό.



Η αγορά ψαριών είναι ίσως η πιο δύσκολη υπόθεση



Πως επέλεξες φρέσκο ψαρι?

ακολολούθησε τις παρακάτω συμβουλές. Εξέτασε καλά το ψάρι να είναι γερό (να μην φαίνεται λιωμένο) και να μην έχει υπερβολικά έντονη την οσμή της “ψαρίλας”. Ακόμη κι αν δεν είναι χαλασμένο, η έντονη μυρωδιά δεν πρόκειται να φύγει με το μαγείρεμα.

Η παλιά όμως και δοκιμασμένη μέθοδος είναι άλλη. Να κοιτάξεις τα μάτια του ψαριού. Αν είναι θολά και δύσχρωμα μην αγοράσεις το ψάρι!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14