Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τρίτη 29 Μαΐου 2012


Ελιές Τσιγαριστές





    350γρ. ελιές μαύρες και πράσινες

    2  κρεμμυδάκια φρέσκα

   1 κρεμμύδι ξερό μικρό

    2 1 σκελ. σκόρδο .

     1 ποτ. κρασιού ξίδι

     δενδρολίβανο

     θυμάρι

     ελαιόλαδο

    αλάτι, πιπέρι





Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, τις ελιές, το δενδρολίβανο, το θυμάρι,.Σβήνουμε με το ξίδι, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το αφείνουμε να σιγοβράσει για 3 λεπτά.
Ιστορία του σαφράν

Οι αρχαίοι Φοίνικες έφτιαχναν ενα είδος κέικ με την προσθήκη σαφραν προς τιμη της θεάς Αγάπης.Αυτό το κάνανε όταν θάλανε να έχουν τύχη και έρωτα στη ζωή τους.
Ο Μάρκος Αυρήλιος έκανε μπάνιο σε νερό με σαφράν γιατί έδινε χρώμα στο δέρμα του και αύξανε τη σεξουαλικότητά του.
Ο Διοσκουρίδης απο τη Μικρά Ασία περιγράφει τα θεραπευτικά αποτελέσματα του σαφράν το 69-78 μ.Χ. στο έργο του DE MATERIA MEDICA
Tο κόψιμο του σαφράν τιμωρούνταν με θάνατο στην πυρά στη Νυρεμβέργη κατά το Μεσαίωνα.
crocus sativus

Σαφράν-κρόκος

Στο νομό μας καλλιεργείται ο καλύτερος κρόκος στην Ελλάδα.
Ανοίκει στην οικογένεια Iridaceae.Το καλύτερο σαφράν στον κόσμο καλλιεργειται στο οροπέδιο Λαμάντσα.
Τα άνθη του σαφράν είναι λιλά και ανθίζει απο το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.Τα πέταλλα του σαφράν κόβονται με το χέρι κατά τη διάρκεια της άνθισης των 6 εβδομάδων.Αποξηραίνονται αμέσως και χάνουν το 80 της εκατό του βάρους τους.Χρειάζονται περίπου 300.000 πέταλα για μισό κιλό σαφράν.Το σαφράν λοιπόν το βρίσκουμε σε μικρές ποσότητες και σε υψηλή τιμή δικαιολογημένα.

Ενα φαγητό καρυκευμένο με σαφράν είναι πολύ ιδιαίτερο.
Ταμπάσκο και ιστορία

Ταμπασκο......το όνομα σημαίνει η χώρα της οποίας το έδαφος είναι καυτό και υγρό !!!!!!
και είναι λέξη δανεισμένη από τους Ινδιάνους

το ταμπάσκο καταγεται απο την Λουιζιάνα .Ο Edmund McIlhenny ήταν ο επινοητής της σάλτσας τσίλι και ήταν αυτός που καλλιέργησε πρώτος πιπεριές τσίλι περίπου γύρω στο 1860.Ο εν λόγο κύριος ανακάλυψε μια μέθοδος αλέσματος της φλούδας τσίλι και της συντήρησής της σε αλάτι.
Το ταμπάσκο παρασκεύαζεται με την ίδια συνταγή εδώ και 130 χρόνια.Οι πιπεριές τσίλι αλέθονται και αναμιγνύονται με αλάτι την ημέρα που συλλέγονται και στη συνέχεια τοποθετούνται σε δρύινα βαρέλια για 3 χρόνια.Στη συνέχεια προστίθετε ξύδι και αναμιγνύονται όλα μαζί συνεχώς για 4 εβδομάδες.Κατόπιν ξεχωρίζονται τα σπόρια και τα κατακάθια και παίρνουμε το τελικό προιόν.
wasabia japonica

Ανοίκει στην οικογένεια της μουστάρδας.Προέρχεται απο την Ιαπωνία αλλα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις ασιατικές χώρες όπως επίσης και στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία.Το σχήμα των φύλων του μοιάζει με ινδικό κάρδαμο.Η γεύση και το άρωμα του wasabi μοιάζει με το ραπάνι.Το χρησιμοποιούμε πολυ στην παρασκεύη σούσι και σασίμι.

Σάλτσα πέστο

1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό

3 σκελίδες σκόρδο

 3 κ.σ. κουκουνάρι

150 γρ παρμεζάνα

100 γρ ελαιόλαδο



      Εκτέλεση



Ιδανικά, για να φτιάξουμε το τέλειο πέστο πρέπει να δουλέψουμε τα υλικά μας στο γουδί. Όμως, εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ.Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το βασιλικό. Χωρίζουμε τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου κοτσάνι, γιατί το πέστο μας θα πικρίσει. Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί μας να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάμε λίγα λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσουμε όλα, τότε προσθέτουμε το κουκουνάρι. Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτουμε το τυρί και το ελαιόλαδο.

Σάλτσα με τοματάκια Σαντορίνης

  500 γρ.τομάτες Σαντορίνης

   1 καρότο

   3 φύλλα βασιλικού

   5 σπυριά μπαχάρι

    ¼ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

   20 γρ. πελτέ τομάτας

    30 γρ. αλεύρι

   αλάτι, πιπέρι,   
  μισό κρεμμύδι

   1 σκελίδα σκόρδο

   1 μπουκέ γκαρνί (πράσο, θυμάρι, μαϊντανός, δάφνη)

   1 κ.γ. ζάχαρη



Κόβουμε τις ντομάτες  κονκασέ.Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το καρότο σε μικρούς κύβους  ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μία κατσαρόλα τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο.Ριχνουμε το αλεύρι και το αφήνουμε για 1-2 λεπτα να καβουρδιστεί.Προσθέτουμε τις τομάτες, τη πάστα τομάτας αραιωμένη σε λίγο νερό, τα υπόλοιπα υλικά και το μπουκέ γκαρνι. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο  ζάχαρη.Βράζουμε για 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το μπουκέ γκαρνί. Περνάμε τη σάλτσα από ένα σουρωτήρι και παράλληλα με τη τρυπητή κουτάλα η τη κουτάλα της σούπας πιέζουμε τα λαχανικά για να βγάλουν τους ζωμούς τους.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14