Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΙΚ ΜΕ ΛΩΤΟΥΣ

Καλημερα και χρόνια μας πολλά. Λόγο φόρτου εργασίας σας αφήσαμε για λίγο μόνους σας. Σας ευχαριστούμε που συνεχίζεται να μας στηρίζεται και να μας επισκέπτεσται καθημερινά.Με τη νέα χρονιά θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο πολύ συνεπει΄ς μπορούμε.Ασ αρχίσουμε με ένα γλυκό κέικ για πρώτη συνταγόυλα για φέτος.

ΚΕΙΚ ΜΕ ΛΩΤΟΥΣ

3 αβγά
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα λάδι
1 βανιλίνη
1 κούπα καρύδια
2 κούπες λωτούς ώριμους,βρασμένους και στραγγισμένους
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
3 κούπες αλεύρι


προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.Στη σσυνέχειασ σε μια μπασίνα χτυπάμε τα αβγα με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν,βάζουμε το λάδι,τα μπαχαρικά,τα καρύδοα,τη βανιλίνη και χτυπάμε.Τους λωτούς και τελος το αλεύρι κοσκινισμένο.Ψήνω για 50 λεπτά περίπου.Όταν βγάλω το κεικ θα μου φανεί αστραγγιστο.Αυτό οφείλεται στην εξτρα υγρασία των λωτων.
Σερβίρω ή πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη ή με παγωτό κρέμα και λιγη κρέμα γάλακτος χτυπημένη ελαφρια.

Ας πούμε και λίγα πράγματα για τους λωτούς τα οποια βρήκαμε στο wikipidia.



Ο Λωτός φέρεται να ήταν γνωστός στους αρχαίους Ινδούς από τους οποίους και διαδόθηκε αρχικά στο Θιβέτ και την Κίνα και αργότερα στην Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα. Το ωραίο άνθος του αρχικά διαδραμάτισε σπουδαίο θρησκευτικό σύμβολο αγνότητας και συμπεριελήφθη ομοίως στην αρχιτεκτονική, ζωγραφική και ποίηση όλων των παραπάνω αρχαίων λαών. Για τους αρχαίους Αιγυπτίους ο λωτός ήταν το σύμβολο των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, καθώς και το σύμβολο της μετενσάρκωσης. Θεωρούταν επίσης σύμβολο του ανατέλλοντος Ηλίου και εξ αυτού κοσμούσε τη κεφαλή του Νεφερτούμ, ενός των θεών της Μεμφιτικής τριάδας, ενώ ο θεός Ώρος παριστάνονταν συχνά να αναδύεται από ανθούς λωτού. Η δε κομψότητα και η χάρη του άνθους του λωτού υπήρξε βασικό κοσμητικό στοιχείο στη Φαραωνική αρχιτεκτονική και στην ανατολική ποίηση.

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν λωτούς πολλά είδη φυτών ποώδη και δενδροειδή που κατά τον Θεόφραστο δεν είχαν σχέση με το πραγματικό λωτό (κατά «φύλλοις και καυλοίς και άνθεσι και καρποίς» (Ζ-15:3). Ο δε Διοσκουρίδης αναφέρει τέσσερα είδη λωτού που μόνο το ένα είδος αντιστοιχεί με το φυτικό γένος αυτού. Έτσι το πρώτο είδος του Διοσκουρίδη ο «λωτός ο ήμερος» αντιστοιχεί κατ΄ άλλους με τον λωτό τον κερατιοφόρο, κατ΄ άλλους με το φυτό μελίλωτος ο μεσσηνιακός που φύονταν γύρω από τη Σπάρτη και την Τροία όπως αναφέρει και ο Όμηρος, (Ιλιάδα Β-776) που ήταν είδος τριφυλλιού με το οποίο τάιζαν τα άλογα. Το δεύτερο Διοσκούρειο είδος, ο "λωτός ο άγριος" πρόκειται για το ίδιο που καλλιεργούταν στην Αίγυπτο, το κηπευτικό τριφύλλι το αλεξανδρινό. Ο "λωτός το δένδρο" είναι ο "λωτός ο κυρηναϊκός", που αντιστοιχεί με τον ζίζυφο λωτό που φύεται στην Αφρική και Ελλάδα, του οποίου ο καρπός ο τζίτζυφος τρωγόταν όπως αναφέρει και ο Όμηρος από τους λωτοφάγους, τον οποίο οι Άραβες θεωρούσαν φρούτο του Παραδείσου.

Τέλος ο «λωτός ο αιγύπτιος» δεν είναι άλλος από τον λεγόμενο «νυμφαίο» ή «λωτός του Νυμφαίου» που είναι ο ίδιος ο αιγυπτιακός και ινδικός λωτός που αποτελούσε ιερό σύμβολο του Νείλου και του Γάγγη αντίστοιχα, σύμβολο γονιμότητας και ευκαρπίας.

πηγη wikipidia
 


2 σχόλια:

  1. Eύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!
    Και φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες αναρτήσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρονια πολλα σε ολους μας,με υγεια πανω απ ολα και ολα τ αλλα θα τα καταφερουμε με υπομονη και επιμονη. σ ευχαριστω πολυ,και σε σενα οτι καλητερο στη ζωη σου,απο καρδιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14