Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

500 μλ.νερό ζεστό

1500 γρ. αλεύρι (περίπου)

3κ.γ. αλάτι

300 γρ. προζύμι 



Σε μια μεγάλη λεκάνη διαλύουμε το προζύμι στο ζεστό νερό.Προσθέτουμε το περισσότερο από το αλεύρι και το αλάτι.Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε ηζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε όμως να μη βάλουμεκαι πολύ αλεύρι, για να μη γίνει το ψωμί μας πολύ σφιχτό..Ζυμώνουμε για άλλα 10-15'.

 

 

 Ξεχωρίζουμε λίγη από τη ζύμη μαςγια να κρατήσουμε ως προζύμι για την επόμενη φορά.Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμεσε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.Πλάθουμε τη ζύμη μας σε καρβέλια ή φρατζόλες και τα βάζουμε σεανάλογα ταψιά, τα οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με λάδι


 

.Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι.


 Αλείφουμε τα ψωμιά μας με νεράκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 40'περίπου (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού).

 Όταν βγάλουμε τα ψωμιά, αν θέλουμε να μείνει η κόρα μαλακή,τα τυλίγουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε όρθια να κρυώσουν


Και μην ξεχνατε πως προζύμι είναι το ζυμαράκι που ΄΄πιάνουμε΄΄ 3 μέρες,το ζυμαράκι που είναι απο την προηγούμενη ονονμάζεται ξινάδι.Για το προζύμι χρειαζόμαστε 20 γρ νωπή μαγιά,200 γρ αλεύρι,και 100 μλ περίπου νερό.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14