Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012


 ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ




 Τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε μια υγιεινή αλλά και ισορροπημένη διατροφή. Aδιαμφισβήτητα παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.Επίσης γνωρίζουμε πως  έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό το οποίο  είναι απαραίτητο  για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς όμως αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορεί να χαθούν, αν χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες πρακτικές στο μαγείρεμα ή ακόμη και στην προετοιμασία τους.Ας δούμε μαζί παρακάτω πώς μπόρουμε να τα καταναλλώσουμε.

 ΩΜΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Θα έλεγε κανείς ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε λαχανικά είναι σε ωμή μορφή αφού ουσιαστικά δεν τα μαγειρεύουμε. Στις ωμές σαλάτες καλό είναι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα λαχανικά που εκτίθενται στον αέρα, οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους. Προτιμήστε να φτιάχνετε τις σαλάτες σας με χοντροκομμένα λαχανικά και την ώρα που θα τις σερβίρετε,καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήτε μαχαίρι για την κοπή τους αλλά να τα κόβετε με το χέρι ή με ειδικά μαχαίρια από σιλικόνη. Επίσης είναι σημαντικό κατά το πλύσιμο και το ξέπλυμα των λαχανικών, να χρησιμοποιείται κρύο νερό και να αφαιρούνται τα άσχημα και περιττά σημεία τους.Το ζεστό νερό κατά το πλύσιμο των λαχανικών καταστρέφει μέρος των θρεπτικών συστατικών τους όπως επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουμε πως τα λαχανικά μας χάνουν το χρώμα τους. Τα φυλλώδη μέρη των λαχανικών έχουν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών κρύβεται επίσης κάτω από το δέρμα των λαχανικών. Αποφύγετε όσο μπορείτε το ξεφλούδισμα, γιατί κάτω από τη φλούδα υπάρχουν κυρίως οι φυτικές ίνες και τα ανόργανα άλατα.Πολύ καλό λαχανικό  είναι τα κρεμμύδια: ωμά τα κρεμμύδια είναι από τις καλύτερες πηγές κουερσετίνης, μίας φλαβονοειδούς ουσίας η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των αλλεργιών και του άσθματος. Προτίμησε το κόκκινα κρεμμύδια όσο πιο σκούρο το χρώμα τόσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.



ΒΡΑΣΤΑ: Είναι πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, αλλά πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες, που κάνουν το  μαγείρεμα ακόμα πιο υγιεινό. Υπάρχουν μεγάλες απώλειες θρεπτικών συστατικών όταν η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη ,οπότε χρησιμοποιούμε οσο το δυνατον πιο μικρό σκευος, από πολύ υψηλή θερμοκρασία και από την μεγάλη διάρκεια βρασμού. Έτσι, όταν μπει το λαχανικό στην κατσαρόλα το νερό πρέπει να βράζει και να είναι όσο λιγότερο γίνεται σε ποσότητα. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι σημαντικός, γι' αυτό ο βρασμός πρέπει να διαρκεί τόσο όσο το λαχανικό να έχει πάρει μια ελαφρά μαλακή υφή Αλλωστε το λαχανικό όταν το βγάζουμε από την κατσαρόλα συνεχίζει το μαγείρεμα του για καποία λεπτά ακόμη αν δεν το βάλουμε σε κρύο νερό. Καλό είναι τα τρόφιμα να καθαρίζονται καλά και να μαγειρεύονται με τον φλοιό τους  για μικρότερη απώλεια των θρεπτικών συστατικών. Τέλος καλό είναι να αποφεύγεται ο τεμαχισμός στα λαχανικά. Αν τα κομμένα λαχανικά βράσουν μέσα σε νερό, σημαντικό ποσοστό των βιταμινών και ανόργανων αλάτων απελευθερώνονται στο νερό καθώς μειώνεται και η ποιότητα της γεύσης τους. Το ιδανικότερο είναι τα λαχανικά να μαγειρεύονται στον ατμό.Υπέροχο λαχανικό είναι  το  καρότο: ωμά τα καρότα είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καροτενοειδών, μίας ομάδας αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες περιλαμβάνουν και το βήτα-καροτένιο. Το βράσιμο αυξάνει την πυκνότητα των καροτενοειδών κατά 14% . Οι φυτικές ίνες στα τοιχώματα των κυττάρων των καρότων δεσμεύουν αυτές τις ουσίες, η υψηλή θερμοκρασία όμως τις απελευθερώνει και τις συμπυκνώνει με αποτέλεσμα να απορροφούνται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στα βραστά καρότα γιατί το λίπος βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο β-καροτένιο.



ΨΗΤΑ (φούρνος): Το μαγείρεμα στον φούρνο έχει πολλά θετικά αν γίνει σωστά. Το σωστό μαγείρεμα στον φούρνο είναι εύκολο, αλλά απαιτεί προθέρμανση του φούρνου για μείωση του χρόνου μαγειρέματος και υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να ψήσετε στο φούρνο τα λαχανικά σας προσθέτοντας λίγο νερό και ραντίζοντας τα με λίγο ελαιόλαδο .Επισης μπορειτε να τυλίξετε  τα λαχανικά σας με αλουμινόχαρτο αφού πρώτα τα αλατοπίπερωσετε και τα ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο,και να τα τοποθετήσετε στη σχάρα του φούρνου σας.ΨΗΤΑ (στα κάρβουνα): Το σωστό ψήσιμο στα κάρβουνα έχει όλα τα καλά του φούρνου Ακόμα ένα υπέροχο λαχανικό είναι οι ντομάτες ψητές με ελαιόλαδο : Ωμές οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια καροτενοειδή ουσία η οποία δίνει στη ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Το ψήσιμο της ντομάτας απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο. Ρίξε πάνω στη ντομάτα ελαιόλαδο και ψήσε μέχρι η φλούδα της να σπάσει. Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτή ουσία και το ελαιόλαδο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο.

 Τα συμπεράσματα δικά σας.Δεν υπάρχει πιο ωραία και θρεπτικό γεύμα από μια μεγάλη σαλάτα με πολλά λαχανικά....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14