Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

καλημερα και καλά Χριστούγεννα σε όλους μας.

ΑΒΓΟΥΛΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

5 ΑΒΓΑ
1 Κ.Σ. ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
1 Κ.Σ. ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
1 Κ.Γ. ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙ

βράζουμε τα αβγά ,τα κοβουμε στη μέση ,αδειάζουμε τους κρόκους σε ενα μπολ,ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλα μέχρι να ενσωματωθούν.Γεμίζουμε πάλι τα αβγουλάκια μας και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΡΥΔΟΤΟΥΡΤΑ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

πατισερη

500 γρ γάλα
125 γρ ζάχαρη
1 αβγό
100 γρ αλευρι
1 βανίλια
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο


σως σοκολάτας
200 γρ κρέμα γάλακτος
200 γρ κουβερτούρα
1 σφηνάκι κονιακ

βάση για την κατυδότουρτα

1 φλυτζανι του τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιου αλεύρι τύπου φαρίνα
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού καρύδια
1 σφηνάκι κονιάκ'
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
1 βιτάμ250 γρ
2 αβγά
1 κ.γ. αμμωνία

σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 1/2 ποτήρια νερό


βάζουμε το σιρόπι να βράσει και το κλείνουμε αμεσως μόλις αρχίσει να κάνει φούσκες

για τη βάση
χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μαζί,προσθέτουμε τα αβγά,την αμμωνια διαλυμενη μέσα στο κονιακ,το γάλα,το αλευρι κοσκινισμένο και τέλος τα καρύδια σπασμένα.τοποθετούμε το μίγμα μας σε ταψί κουζίνας βουτυρωμένο και αλευρωμένο.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 για 45-50 λεπτά.Μόλις ξεφουρνίσουμε ζεματίζουμε αμέσως με ζεστά και τα δύο.

για τη σοκολάτα
βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και στη συνέχεια τη ρίχνουμε πάνω απο την κουβερτούρα που έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια.ανακατεύουμε γρήγορα με σύρμα και προσθέτουμε και το κονιάκ.

για την πατισερί
βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσουν και να διαλυθεί η ζάχαρη,προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο,ανακατευουμε συνεχώς και μόλις αρχισει να ξεκολάει κατεβάζουμε απο τη φωτιά και προσθετουμε τα αβγά με πολύ προσοχη και συνεχές ανακάτεμα.Στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο για να γιαλύσει η κρέμα μας.

παίρνουμε το ποτύρι μας,βάζουμε απο κάτω την κρέμα,συνεχίζουμε με τη βάση μας και ολοκληρώνουμε με σως σοκολάτας και φιλέ αμυγδάλου.




Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

2 φύλλα σφολιάτας
1 κιλό μελιτζάνες
350 γρ φέτα
4 αβγ'α
200 γρ μπέικον
1 χωριάτικο λουκάνικο
200 γρ μοτσαρέλα
αλάτι-πιπέρι
1 αβγο για αλειμα

ψήνουμε τις μελιτζάνες μας στον φούρνο με ελάχιστο λαδάκι.αν έχουμε φλώγιστρο τις ψήνουμε εκει για ακόμα καλήτερη γεύση(έτσι παίρνουν την μυρωδιά του καπνιστού).μόλις τις βγάλουμε τις τοποθετουμε σε μια πλαστικη σακούλα και την κλείνουμε μέχρι να υδρώσουν,στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και κρατάμε τη σάρκα τους .Τις βάζουμε να στραγγίσουν για να φύγουν τα πολλα υγρά τουςΑν βρούμε για τη συνταγή λευκες μελιτζάνες ειναι ακόμα πιο ωραια η γεύση.Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα μας σε λεκάνη,ψιλοκόβουμε μέσα το μπέικον,το χωριάτικο λουκάνικο,ρίχνουμε μέσα τα αβγα χτυπημένα και τα τυριά τριμμένα.Αλατοπιπερώνουμε.Βάζουμε το ένα το φύλλο σφολιάτας κάτω στο ταψί,ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο.Χτυπάμε το αβγο και αλείφουμε.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 50 λεπτά περίπου.

Σε οσους αρέσει η μελιτζάνα είναι πραγματικά υπέροχη η συνταγή.


ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ

1 βιτάμ 250 γρ
6 αβγα
8 κ.σ. νερ'ο
2 1/2 φλυτζ.αλεύρι
2 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
1/2 φλυτζ. κακάο
1/2 ποτυράκι κρασιού κονιάκ
1 φακελάκι μπέικιν
8 κάστανα μαρόν γλασέ

άχνη για πασπάλισμα
φλύδες σοκολάτας γάλακτος για πασπάλισμα

σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ,το νερό,τη ζάχαρη,το κακάο και το κονιάκ να πάρουν μια καλη βράση να ομογενοποιηθούν και να λιωσει καλα η ζάχαρη.Μόλις το κάνουμε κατεβάζουμε απο τη φωτιά και κρατάμε λίγο απο το μίγμα μας στην άκρη το οποιο θα το χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη του γλυκού. Στη συνέχεια το υπόλοιπο μίγμα το τοποθετούμε σε μια μπασίνα ,προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υ λικά εκτος απο τα μαρον γλασε και χτυπάμε με το μίξερ.Βάζουμε το μιγμα μας σε ταψί κουζίνας το οποιο έχουμε βουτυρ.ωσει και αλευρώσει,και προσθετουμε τα μαρον γλασε ψιλοκομμένα.Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά περίπου.
αφού ξεφουρνίσουμε περιχύνουμε με το μίγμα που είχαμε κρατήσει,αφήνουμε να παγώσει και στη συνέχεια πασπαλίζουμε ελαφρά με φλύδες σοκολάτας και άχνη ζάχαρη.

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

1 ΚΙΛΟ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ ΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ
2 ΑΒΓΑ
ΑΛΑΤΙ
1 ΚΡΕΜΥΔΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ
1 Κ.Σ. ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ
250 ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ


ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ
1 ΚΙΛΟ ΜΗΛΑ ΠΡΑΣΙΝΑ
1 ΛΕΜΟΝΙ
1 Κ.Γ. ΚΑΝΕΛΑ
2 Κ.Σ. ΖΑΧΑΡΗ

τριβουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι.Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε τρυπιτο να φύγουν τα πολλα υγρά τους.Στη συνέχεια τα τοποθετο.υμε σε μια λεκάνη μαζί με τα υπολιπα υλικα και ζυμώνουμε.ΑΝ χρειαστει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.Στη συνέχεια,τα πλαθουμε σε μεγάλες πλατιές κεφτέδες,τα περνάμε απο αλευρι και τηγανίζουμε μεχρι να πάρουν χρώμα σε τηγάνι με ελαιόλαδο.Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτα μήλου

καθαρίζουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε μιαλεκάνη με μία κούπα νερό και το χυμό του λεμονιού,και τα τρίβουμε στον τρίφτη στο χοντρό.Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μίγμα μας σε μία κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να αρχίζει να πήζει.

Σερβίρουμε τις τηγανίτες μαζι με τη σάλτσα μήλου.

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΑΛΕΥΡΙΣΙΟΣ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ

ΣΙΡΟΠΙ
3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
4 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ

200 ΓΡ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΚΑΝΕΛΑ ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

βαζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να καψει και στη συνεχεια προσθέτουμε το αλευρι κοσκινισμένο.
Τσιγαρίζουμε πάρα πολύ καλα να σκουρίνει.Εχουμε βάλει συνχρόνος το σιρόπι να γίνεται.Μόλις πάρει χρώμα το αλευρι μας,ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε συνεχως.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και αδειάζουμε σε φόρμα.Στο πίατο που σερβίρουμε το κάθε κομμάτι,πασπαλίζουμε με κανέλα.


Γρήγορο,νηστίσιμο και φτηνό γλυκάκι


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14