Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ

1 βιτάμ 250 γρ
6 αβγα
8 κ.σ. νερ'ο
2 1/2 φλυτζ.αλεύρι
2 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
1/2 φλυτζ. κακάο
1/2 ποτυράκι κρασιού κονιάκ
1 φακελάκι μπέικιν
8 κάστανα μαρόν γλασέ

άχνη για πασπάλισμα
φλύδες σοκολάτας γάλακτος για πασπάλισμα

σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ,το νερό,τη ζάχαρη,το κακάο και το κονιάκ να πάρουν μια καλη βράση να ομογενοποιηθούν και να λιωσει καλα η ζάχαρη.Μόλις το κάνουμε κατεβάζουμε απο τη φωτιά και κρατάμε λίγο απο το μίγμα μας στην άκρη το οποιο θα το χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη του γλυκού. Στη συνέχεια το υπόλοιπο μίγμα το τοποθετούμε σε μια μπασίνα ,προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υ λικά εκτος απο τα μαρον γλασε και χτυπάμε με το μίξερ.Βάζουμε το μιγμα μας σε ταψί κουζίνας το οποιο έχουμε βουτυρ.ωσει και αλευρώσει,και προσθετουμε τα μαρον γλασε ψιλοκομμένα.Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά περίπου.
αφού ξεφουρνίσουμε περιχύνουμε με το μίγμα που είχαμε κρατήσει,αφήνουμε να παγώσει και στη συνέχεια πασπαλίζουμε ελαφρά με φλύδες σοκολάτας και άχνη ζάχαρη.

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ

1 ΚΙΛΟ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ ΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ
2 ΑΒΓΑ
ΑΛΑΤΙ
1 ΚΡΕΜΥΔΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ
1 Κ.Σ. ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ
250 ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ


ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ
1 ΚΙΛΟ ΜΗΛΑ ΠΡΑΣΙΝΑ
1 ΛΕΜΟΝΙ
1 Κ.Γ. ΚΑΝΕΛΑ
2 Κ.Σ. ΖΑΧΑΡΗ

τριβουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι.Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε τρυπιτο να φύγουν τα πολλα υγρά τους.Στη συνέχεια τα τοποθετο.υμε σε μια λεκάνη μαζί με τα υπολιπα υλικα και ζυμώνουμε.ΑΝ χρειαστει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.Στη συνέχεια,τα πλαθουμε σε μεγάλες πλατιές κεφτέδες,τα περνάμε απο αλευρι και τηγανίζουμε μεχρι να πάρουν χρώμα σε τηγάνι με ελαιόλαδο.Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτα μήλου

καθαρίζουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε μιαλεκάνη με μία κούπα νερό και το χυμό του λεμονιού,και τα τρίβουμε στον τρίφτη στο χοντρό.Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μίγμα μας σε μία κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να αρχίζει να πήζει.

Σερβίρουμε τις τηγανίτες μαζι με τη σάλτσα μήλου.

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΑΛΕΥΡΙΣΙΟΣ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ

ΣΙΡΟΠΙ
3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
4 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ

200 ΓΡ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΚΑΝΕΛΑ ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

βαζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να καψει και στη συνεχεια προσθέτουμε το αλευρι κοσκινισμένο.
Τσιγαρίζουμε πάρα πολύ καλα να σκουρίνει.Εχουμε βάλει συνχρόνος το σιρόπι να γίνεται.Μόλις πάρει χρώμα το αλευρι μας,ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε συνεχως.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και αδειάζουμε σε φόρμα.Στο πίατο που σερβίρουμε το κάθε κομμάτι,πασπαλίζουμε με κανέλα.


Γρήγορο,νηστίσιμο και φτηνό γλυκάκι


ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ

1 λαχανο μέτριο κόκκινο
2 μήλα
1 ποτύρι του κρασιου γλυκό κρασί ΝΑΜΑ Αγίου όρους-Μυλοποτάμου
αλατι-πιπερι
1 σφηνάκι ξυδι
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
3 κ.σ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους
2 κ.σ. φρεσκο βουτυρο

τρίβουμε το λάχανο στον τρίφτη και τα μήλα.Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και το ξύδι να π'αρουν  μια βράση.Στη συνεχεια προσθετω και όλα τα υπόλοιπα υλικα εκτος απο το βουτυρο.Μόλις αρχισει να βραζει καλά και εχουν εξατμιστει και τα πολλα υγρά,προσθέτω το βούτυρο.
Ειναι πάρα πολυ ευκοη συνταγούλα και σε οποιον αρέσουν τα γλυκοξινα ειναι υπέροχη
Συνοδεύει άριστα τα χριστουγεννιατικα πιατα μας ή και ακόμα σαν σαλατούλα.





Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

ΓΛΥΚΙΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

2φύλλα σφολιάτας
1 κιλό πορτοκαλή κολοκυθα
1 λίτρο γάλα
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
1 κ.γ. βανίλια
2 φλυτζάνια ζάχαρη

κανέλα και άχνη για πασπάλισμα

καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε τετραγωνάκια.Στη συνέχεια τη ζεματίζουμε μέχρι να μαλακώσει.και στη συνέχεια τη βάζουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε το γάλα να βράσει με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη βανίλια και το σιμιγδάλι για να κάνουμε την κρέμα.Μόλις αρχισει να πήζει προσθετουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε την κρέμα μας για λίγο ακόμα.
Στρωνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας απο κάτω και βάζουμε μέσα τη γέμιση.Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και αλείφουμε με αβγο.Χαράσουμε την πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 για 45 λεπτα περιπου.

οταν σερβίρουμε πασπαλιζουμε με άχνη και κανέλα.







ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

για το κάθε ανθρωπάκι

2 φυστίκια αράπικα
1 καρύδι
12 δαμάσκηνα αποξηραμένα
4 σύκα
λίγο βαμβάκι
1 κομματάκι ύφασμα
1 σύρμα
1 βάση απο φελιζόλ



περναμε το συρμα διπλο κάτω απο το φελιζόλ και το ανεβάζουμε προς τα πάνω,περνάμε μέσα τα 6 -8 δαμάσκηνα.Και τοποθετούμε τα σ΄θκα αμέσως πιο πάνω.Στη μέση συνδέουμε ακόμα ένα σύρμα το οποίο πάει δεξιά και αριστερά για να κάνουμε τα χέρια βάζουμε 2-3 δαμάσκηνα σε κάθε πλευρά και  απο 1 φυστίκι αράπικο στα άκρα.
Στο σύρμα που συνεχίζει προς τα πάνω βάζουμε ένα καρύδι αφού το έχουμε ζωγραφίσει πρώτα και κολλάμε πάνω βαμβάκι.
Κλείνουμε με ύφασμα για να δώσουμε ομορφιά στο ανθρωπάκι.
η ανάρτηση αυτη δεν είναι συνταγή μαγειρικης αλλά γινεται με τροφημα και νομίζω αξίζει να το κάνουμε ολοι με τα παιδιά μας.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

1 κιλό φύλλο σφολιάτας
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πράσσινη
400 γρ μανιτάρια πλευρώτους
1 ποτηράκι κρασιού λευκο κρασί
αλάτι
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο
2 αβγα
250 γρ κρέμα γάλακτος
250 γρ τυρί τυπου γκουντα
250 γρ τυρί τυπου εμενταλ
250 γρ τυρι τυπου ένταμ
250 γρ τυρί τύπου μοτσαρέλα ξερή

ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις σωτάρουμε λίγο στο τηγάνι με λίγο ελαιολαδο.ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια τα βάζουμε στο τηγάνι με ελαιολαδο και φρέσκο βούτυρο,τα αλατίζουμε ελαφρά και τα σωτάρουμε.Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.βάζουμε μέσα τις πιπεριες και νακατευουμε.τρίβουμε όλα τα τυριά καλά και τα ανακατευουμε.Βάζουμε μια λαδοκολλα σε ένα ταψι,βάζουμε το φύλλο σφολιατας,ριχνουμε τα τυριά και περιχύνουμε με το μίγμα με την κρέμα γάλακτος.σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο,αλειφουμε με τα αβγα χτυπημένα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 για 45 λεπτά περίπου.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14