Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ




Yλικά
2 κεσεδακια γιαουρτι στραγγιστο
4 αβγα
1 ποτηρι σπορελαιο
1 ποτηρι νερο
αλατι
1 1/2 ποτηρι καλαμποκαλευρο
1 1/2 ποτηρι αλευρι για ολες τις χρησεις
1 φακελακι μπεικιν.

Γέμιση
2 κιλα χορτα διαφορα ζεματισμενα (σπανάκι, τσουκνίδες, μολόχες, μυρώνια)
1 κιλο φετα,
6 αβγα,αλατι,πιπερι,
1 ματσακι δυοσμο ψιλοκομμενο



Εκτέλεση
Τα χορτα τα ζεματιζουμε ,τα στραγγιζουμε καλα και στη συνεχεια τα κοβουμε,ψιλοκοβουμε και το δυοσμο,αλατι,πιπερι ,φετα τριμενη και αβγα σε μια μπασινα.τα ανακατευουμε πολυ καλα.
Χτυπαμε τους κροκους με το σπορελειο το γιαουρτι,το νερο,προσθετουμε τα αλευρα και το μπεικιν κοσκινισμενα,αλατι και τα ασπραδια χτυπημενα σε μαρεγγα,ανακατευουμε κυκλικα και ενσωματωνουμε.στρωνουμε τη μιση γεμιση σε ταψι κουζινας λαδωμενο και αλευρωμενο,βαζουμε στη μεση τη γεμιση με τα χορτα μας και σκεπαζουμε με την υπολοιπη ζυμη μας.ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 για 40 λεπτα περιπου.ειναι σαν κεικ στην οψη. επισης μπορουμε με την ιδια ζυμη να κανουμε μπομμποτα τυριων...
και ζεστή ειναι υπεροχη

ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ

1  φύλλο κρουστας
6 αβγά
1 μπέικιν
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 φλυτζάνι λάδι
1 φλυτζάνι ζάχαρη

σιρόπι
3 φλυτζάνια ζάχαρη
5 φλυτζάνια νερό

αχνη για πασπάλισμα

 βάζουμε το σιρόπι να βράσει.Μόλις αρχίσει να κάνει φούσκες αφήνουμε ακόμα 10 λεπτά.
παίρνουμε ενα ταψί κουζίνας και λαδώνουμε ελαφρά.Βάζουμε 2 φύλλα κρούστας απο κάτω.Στη συνέχεια σε μια μπασίνα χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και ΄κοβουμε και το υπόλοιπο φύλλο κρούστας και το προσθέτουμε μέσα στο μίγμα μας ,στη συνέχεια βάζουμε τη γέμιση στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά περίπου.Οταν ξεφουρνίσουμε σιροπιάζουμε.Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.





ΣΩΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΨΑΡΙ

3 Ντονάτες ώριμες
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαιδανο
αλάτι
100 μλ ελαιόλαδο


Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μαζί και χτυπάμε καλά.Αν θέλουμε για πιο καλό αποτέλεσμα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
χρησιμοποιούμε τη σως για να συνοδέψουμε ψάρια τηγανιτά όπως γλώσσες,μπακαλιάρο κ.τ.λ.


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ-ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

5 αυγά
1 μερίδα χόρτα βρασμένα
1 φλιτζανάκι καφέ  λάδι
Αλάτι
Πιπέρι


Τα χόρτα μπορεί να είναι ραδίκια, βρούβες ή ότι άλλο θέλουμε.Βάζουμε τα χόρτα να βράσουν.
Κόβουμε τα χόρτα εάν είναι μεγάλα και τα σουρώνουμε καλά από το νερό που τα έχουμε βράσει. Σ΄ενα τηγάνι βάζουμε το λάδι με τα χόρτα,αλάτι πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά.Τα τσιγαρίζουμε κατα κάποιο τρόπο. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά ρίχνοντας αλάτι, πιπέρι . Περιχύνουμε τα χόρτα με τα αυγά σε όλο το τηγάνι. Μ΄ένα πιρούνι ανακατεύουμε ελαφρά από πάνω τα χόρτα για να εισχωρήσει μέσα το αυγό. Όταν ψηθεί από την μια πλευρά γυρνάμε την ομελέτα και από την άλλη. 

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟΣ ΑΝΑΝΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΡΟΥΜΙ ΜΙΣΧΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

3 Ανανάδες
1/4 ματσάκι δυόσμο
1 ποτύρι μαύρο ρούμι
3 μίσχους βανίλιας
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
6 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
100 μλ χυμό ανανά
1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο

κόβουμετους ανανάδες στη μέση  και τους αδειάζουμε.κόβουμε κοματάκια το εσωτερικό.τοποθετούμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα κυβάκια,το χυμό που έχουν βγάλει και την μαύρη ζάχαρη.Προσθέτουμε το χυμό ανανά και το τζίντζερ.Αφήνουμε να γλασάρουν,προσθέτουμε το εσωτερικό απο τις βανίλιες.Σβήνουμε με ρούμι και προσθέτουμε το βούτυρο.
Γεμίζουμε πάλι τα κυπελάκια ανανά και διακοσμούμε με δυόσμο και τους μίσμους βανίλιας.


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΝΤΑΚΑΚΙΑ

9 παξιμάδια ντάκοι
3 ντομάτες ώριμες
500 γρ φέτα
45 ελιές χωρίς κουκούτσι
ελαιόλαδο
ρίγανη
δεντρολίβανο

βάζουμε τα ντακάκια μας σε μια πιατέλα και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο,τρίβουμε απο πάνω τις ντομάτες,αλατίζουμε ελαφρά,τρίβουμε απο πάνω τη φέτα,κόβουμε απο πέντε ελιές σε κάθε ντακάκι,προσθέτουμε ρίγανη και δεντρολίβανο και τελειώνουμε με ελαιόλαδο και πάλι.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ

10 Μελιτζάνες
500 γρ μαγιονέζα
2 κρεμύδια ξερά
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Ψήνουμε τις μελιτζάνες μας στο φούρνο(αν έχετε φλώγιστρο ψήστε τες πάνω στη φωτιά,θα καπνιστούν και θα είναι ακόμα πιο νόστιμη η σαλατούλα),τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε μια πλαστική σακούλα και την δένουμε.Έτσι στη συνέχεια θα τις καθαρίσουμε πολύ πιο εύκολα.
Μόλις ΄΄υδρώσουν΄΄ ανοίγουμε τη σακούλα και τις ξεφλουδίζουμε.Τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε.Το ελαιόλαδο το κανονίζουμε ανάλογα τις μελιτζάνες μας,βλέπουμε την υφή τους κατα το χτύπημα .


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14