Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΖΑΡΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
ΤΡΥΦΕΡΟ ΝΕΑΡΟ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΠΑΤΖΑΡΟΦΥΛΛΑ

ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΙΛΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΥΜΟ ΤΟΥ.ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΤΖΑΡΟΦΥΛΛΑ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΤΖΑΡΙΑ
ΠΑΤΖΑΡΙΑ
ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΤΖΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΥΝΕΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ.ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 140 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ
ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΝΘΟΣ ΑΛΑΤΙΟΥ
ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΠΙΠΕΡΙ

ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΕ ΦΕΤΕΣ.ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ.ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΩΜΑ.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΞΥΔΙ ΞΕΡΕΣ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΑΛΑΤΙ
ΠΙΠΕΡΙ
ΛΙΓΟ ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΤΖΑΡΟΦΥΛΛΑ

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΞΥΔΙ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 1/3.

ΣΥΝΘΕΣΗ
ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΤΖΑΡΙΑ ΖΑΡΑΚΙΑ,ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΕ ΜΠΟΥΚΙΕΣ,ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΤΖΑΡΟΦΥΛΛΑ.ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΖΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΡΙ.ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΕΤΕΣ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ CUP CAKES ΒΑΝΙΛΙΑ

6 ΑΒΓΑ
500 ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ
250 ΓΡ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
400 ΓΡ ΖΑΧΑΡΗ
300 ΓΡ ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ
100 ΓΡ ΝΕΡΟ
2 ΒΑΝΙΛΙΝΕΣ
1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΠΕΙΚΙΝ

ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΑΒΓΑ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΦΡΑΤΕΨΟΥΝ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΛΙΩΜΕΝΗ,ΤΟ ΓΑΛΑ,ΤΙΣ ΒΑΝΙΛΙΝΕΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ,ΤΟ ΜΠΕΙΚΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ.
ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΨΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΡΜΕΣ ΜΑΦΙΝΣ.ΨΗΝΩ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 ΓΙΑ 12 ΛΕΠΤΑ.
ΤΑ ΚΑΨΟΥΛΑΚΙΑ ΤΑ ΓΕΜΙΖΩ ΚΑΤΑ 3/4 ΠΕΡΙΠΟΥ
ΠΡΟΣΕΧΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΣΕΙ ΖΥΜΗ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΨΟΥΛΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΕΜΙΣΩ ΤΑ ΚΑΨΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΤΑΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΟΥΤΑΛΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ.






ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ




 





ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ

 Αλευρι Δυνατο 1500γρ
 Αλευρι Μαλακο 1500γρ
 Μαγια 130γρ φρεσκια
 Ζαχαρη 300γρ
 Βουτυρο  φρεσκο 100γρ
 Σταφιδα  μαυρη1500γρ
 Νερο χλιαρο 1500γρ
 Κανελα 3 κ.γ.


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
 Ξεκιναμε το ζυμωμα με το αλευρι, το νερο, την μαγια
 την ζαχαρη, και το βουτυρο. Για περιπου 5λεπτα στην αργη
ταχυτητα και μολις αρχιζει να δενει το ζυμαρι προσθετουμε
 την  κανελα και μολις τα απορωφησει το ζυμαρι προσθετουμε την σταφιδα
 και συνεχιζουμε το ζυμωμα για 5λεπτα ακομα στην γρηγορη ταχυτητα.
 Αφηνουμε να ξεκουραστει η ζυμη μαςγια 20λεπτα και πλαθουμε σε μακροστενο η στρογγυλο  σχημα,αφηνουμε ακομα   50 λεπτα το ζυμαρακι μας να ξεκουραστει και  φουρνιζουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200  για 25 λεπτα

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

ΧΑΣΛΑΜΑ




4 ΑΒΓΑ
1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ
1 ΚΙΛΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
1 ΚΙΛΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΧΟΝΤΡΟ
1 1/2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟΥ ΑΜΜΩΝΙΑ
100 ΓΡ ΦΡΕΣΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΛΙΩΜΕΝΟ

ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ.ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΑΒΓΑ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΖΙ.ΑΛΕΥΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ.ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΨΗΝΩ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 45-50 ΛΕΠΤΑ. ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΚΑΙ ΖΕΜΑΤΙΖΩ ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.

ΣΙΡΟΠΙ

3 ΚΙΛΑ ΖΑΧΑΡΗ
100 ΓΡ ΝΕΡΟ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΝΑ ΒΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙΜΑΚΙ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟ.




Μαγειρεύοντας στα Σέρβια Κοζάνης

Πρώτη φορά βρέθηκα στα Σέρβια Κοζάνης πριν δυο μήνες, πάντα με το παρεάκι μου, το τηλεοπτικό συνεργείο για την εκπομπή μου: «Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΝΑ». Ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα του εμπορικού Συλλόγου Σερβίων ΕΡΜΗΣ του Κίμων Μπελιάτη.Τα Σέρβια ήταν για όλους μας ανακάλυψη.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις 4 γενεές Γκατσάρη τις 4 απίθανες και φιλόξενες γυναίκες που μας φιλοξένησαν στον όμορφο ξενώνα ΑΘΗΝΑ. Τη χρυσοχέρα γιαγιά Αθηνά, την ακούραστη και γλυκύτατη μαμά Άννα, τη χαρισματική και όμορφη κόρη Νανά και τη χαριτωμένη εγγονή Γεωργιάννα. Μαγειρέψαμε και με τις 4, γελάσαμε και περάσαμε ζάχαρη μαζί τους. Τα φιλιά μας.

>>Τα Σέρβια είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις του νομού Κοζάνης. Βρίσκονται μεταξύ των βορειοδυτικών απολήξεων των Πιερίων Όρεων και του ποταμού Αλιάκμονα. 26 χλμ νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 150 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Η ονομασία των Σερβίων προήλθε από το λατινικό ρήμα servo που σημαίνει φυλάττω και ουσιαστικά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού για αιώνες λόγω της θέσης τους, ήταν ένα απόρθητο φρούριο που έλεγχε τις μοναδικές διόδους μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας στην περιοχή.
H θέα από το χωριό Νεράιδα είναι μοναδική. Ένα φυσικό μπαλκόνι, όμορφο και ιδιαίτερο εντυπωσιακό.
Mε τις καινούργιες φίλες μου Άννα, Νανά και Γεωργιάννα.
Στη Νεράιδα Σερβίων, ένα πανέμορφο χωριό με θέα την υψηλή γέφυρα Σερβίων του φράγματος Πολυφύτου που έχει μήκος 1372 μέτρα. H γέφυρα ξεκινάει από το χωριό Νεράιδα, περνάει από τη τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα και καταλήγει 5 χλμ. βορειοδυτικά από τα Σέρβια Κοζάνης.
Στον οικισμό Νεράιδα μαγειρέψαμε με την Νανά, γίδα στο τσουκάλι.


Η γίδα έτοιμη στο τσουκάλι για να μπει στο φούρνο και ο ερυθρός δίπλα του Νίκου Γκατσάρη εξαιρετικός.
Η Νανά μας έκανε και ωραία τηγανητά γαλακτομπουρεκάκια.


μμμ!!! Νόστιμα!
ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ
Η παλιά ακρόπολη της πόλης των Σερβίων.

Η θέα από το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ στα Σέρβια είναι εκπληκτική.
Με την Άννα Γκατζάρα μαγειρέψαμε κριντί, φαγάκι τοπικό και Πασχαλινό (έντερο γεμιστό με εντόσθια, ρύζι και μυρωδικά, βρασμένο και αυγοκομμένο).





Με την Άννα και το αδερφό της Νίκο Γκατζάρα, άριστο οινοπαραγωγό της περιοχής.
Mε τον Κίμων Μπελιάτη, πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Σερβίων ΕΡΜΗΣ και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  κύριο Κοσμαδόπουλο.
Στην αυλή του Ξενώνα ΑΘΗΝΑ με τη γιαγιά της οικογένειας κυρία Αθηνά.
Μας ξετρέλανε με τις πίτες.

Για τις ανάγκες της εκπομπής μου μας έκανε μια κρεατόπιτα και συγκεκριμένα αγριογουρουνόπιτα εξαιρετική.
Τα φύλλα της ζύμης λεπτά και περίσιας τεχνικής, όσο για τη γέμιση τέλεια.
Φτιάχνοντας την πίτα.



Έτοιμη για το φούρνο.
Σας ευχαριστούμε πολύ, πάντα με υγεία να ανταμώνουμε και να… ξεφαντώνουμε.
*dinanikolaou.gr/blog

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

ΚΡΕΜΑ ΡΥΖΙΟΥ ΜΕ ΓΑΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΧΙΝΟΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ




100 γρ ρύζι γλασέ
1 κρεμύδι ξερό
20 γρ λάιμ
30 γρ ελαιόλαδο
80 γρ λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό κρασιού
αλάτι-πιπέρι
6 γαρίδες

30 γρ αχινό ψίχα
100 γρ ελαιόλαδο
35 γρ χυμό λεμονιού


Ξεκινάμε το ρύζι όπως ένα ρυζότο πρώτα το κρεμύδι,ρύζι,λίγο λίγο τον ζωμό μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να παραβράσει.Στη συνέχεια το χτυπάμε με το μπαμίξ και το περνάμε απο σίτα.Σωτάρουμε τις γαρίδες καθαρισμένες και χτυπάμε στο μπλέντερ τα τρία τελευταία υλικά μαζί.
Σε ένα ποτυράκι βάζουμε απο κάτω την κρέμα ρυζιού ραντίζουμε με το αχινολαδολέμονο και προσθέτουμε τη γαριδούλα απο πάνω.


Γαρνίρουμε με μια φουντίτσα αρμπαρόριζα.


ΕΛΙΟΨΩΜΟ






ΕΛΙΟΨΩΜΟ

1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια αλάτι
 25 γρ. νωπή μαγιά
 3 κουταλιές λάδι
 2 ½ ποτήρια νερό χλιαρό
 300 ελιές χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά μαζί εκτός από τις ελιές μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέτουμε τις ελιές σε κομματάκια και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέσα σε λαδωμένο ταψί μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220oC για 40'.Σε περίπτωση που οι ελιές μας είναι πολύ αλμυρές καλό είναι να παραλείψουμε το αλάτι ή να βάλουμε το μισό.


Εγώ πριν βάλω το ζυμαράκι μου στο ταψί το πλάθω μακρόστενη λωρίδα και στη συνέχεια το κάνω κουλούρα στο ταψί και το αφήνω να ξεκουραστεί.Ετσι παίρνει το σχήμα που έχει.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14