Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Κυριακή 27 Μαΐου 2012


Ψωμί ολικής άζυμο

Υλικά

500 γρ. αλεύρι κίτρινο

 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

250 γρ. πίτουρο βρώμης

 100 γρ. λιναρόσπορος

 2 κ.σ. μαραθόσπορος

150 γρ ταχίνι

180 γρ  ελαιόλαδο

3 κ.σ. σίκαλη

3 κ.σ. κεχρί

400 γρ. νερό χλιαρό

Προθερμαίνουμε το φούρνο στούς 180°C



Σε μια λεκάνη προσθέτουμε όλα τα αλεύρια τον λιναρόσπορο και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ταχίνι και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.Τελευταίο να προσθέσετε το νερό σε θερμοκρασία 40 °C. Τέλος πλάθουμε το μίγμα προσθέτοντας ανάλογα λίγο αλεύρι ή νερό μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά φρατζολάκια Ψήνουμε στον αέρα για 22 λεπτά στους 180°C και 5 λεπτά στους 230°C για να πάρει χρώμα. Εναλλακτικά ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C

ψωμί μεθυσμένο



750 γρ αλεύρι ολικής άλεσης

250 γρ προζύμι

200 γρ.γλυκό κόκκινο κραςί

1 πρέζα αλατι

Παπαρουνόσπορο και σουσάμι

Χοντρό αλάτι

.



Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ,το αλάτι,ανοίγουμε στη μέση μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα τη προζύμη και το κόκκινο κρασί.Ζυμώνω πολύ καλά και αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 2.30 ώρες.Στη συνέχεια ανοίγω στο σχήμα της λαγάνας ,ραντίζω με λίγο ακόμα κόκκινο κρασί και πασπαλίζω με παπαρουνόσπορο και χοντρό αλατι ΄ή με σουσαμι και χοντρό αλάτι.

Μοσχάρι Ραγού με λευκή σάλτσα

    1 κιλό σπαλομπριζόλα

    3  καρότα

    1 κρεμμύδι

    2 κλωνάρια σέλινο

     1 κ. σαλεύρι

1 λιτρο ζωμό κρέατος

     αλάτι, πιπέρι

   ½ φλυτζ. κρασί λευκό Γκατζάρα

    250 γρ.κρέμα γάλακτος





Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά μας. κόβουμε το καρότο σε κύβους, το κρεμμύδι και το σέλινο. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και το αποσύρουμε.Σε μία ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε  βούτυρο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το μοσχάρι ελαφρά χωρίς να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε το αλέυρι. Καβουρδίζουμε το αλεύρι 2-3 λεπτά.Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και τα μπαχάρια μας.Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και χωρίς να κοχλάζει πολύ, μέχρι να μαλώσει το κρέας. Περνάμε από σουρωτήρι, βάζουμε τη σάλτσα μία κατσαρολίτσα  και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος βράζοντας για 3-4 λεπτά ακόμα.

ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΔΡΟΣΕΡΗ



3 γιαούρτια

1000 γρ. ντομάτες

 5 σκελίδες σκόρδο

 2 κρεμμύδια

αλάτι

 πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Εκτέλεση

 Πολτοποιούμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα γιαούρτια, ανακατεύουμε και βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο.

Καραμελωμένο Μήλο



Συστατικά

6 κόκκινα μήλα μικρού μεγέθους

2 φλτιζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι μέλι

1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό

6 ξυλάκια





Πλύνε τα μήλα καλά και σκούπισέ τα .Σε ένα μεταλλικό σκεύος βάλε το ζεστό νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και βάλε σε μέτρια φωτιάΑνακάτεψε καλά να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια άφησε να ηρεμήσει χωρίς να χαμηλώσεις τη φωτιά, σκουπίζοντας κατά διαστήματα τα τοιχώματα της κατσαρόλας να μην κολλήσει η καραμέλα Συνολικά υπολόγισε πως η καραμέλα δεν πρέπει να μείνει στη φωτιά πάνω από 15 λεπτάΣτρώσε σε ένα ταψάκι λίγη λαδόκολλα και βάλε επάνω τα καραμελωμένα μήλα. Καρφώσε κάθε μήλο με το ξυλάκι βύθισέ το στην καραμέλα περιστρέφοντάς στο να καλυφθεί ομοιόμορφαΆφησε με προσοχή το μήλο στη λαδόκολλα. Κάνε το ίδιο με όλα τα μήλα και άφησέ τα να κρυώσουν

Καγιανάς



   6 τεμ. αβγά

    500γρ. ντομάτες ώριμες

    50 γρ. κρεμμύδι


    3 κ.σ. Ελαιόλαδο

    2 κ.γ. Αλάτι  
100 γρ φέτα


    1 κ.γ. Πιπέρι






Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις τομάτες σε χοντρά κομμάτια ή τις τριβουμε στι τρίφτη , ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ανακαυεύουμε με τις τομάτες.



Βάζουμε το μίγμα σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά (όχι όλα).Σ το τέλος προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη.



Χτυπάμε τα αβγά σε ένα λεκανάκι, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και τα βάζουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνέχεια για 3 λεπτά.

Η ιστορία του κέτσαπ
Οι Ρωμαίοι ονόμαζαν liquamen τον πρόγονο του κέτσαπ, μια σάλτσα που συνόδευε κυρίως τα ψάρια και παρασκευαζόταν από ξίδι, λάδι, πιπέρι και πολτό από αποξηραμένες αντζούγιες.
Τον 17ο αι., οι Κινέζοι απολάμβαναν κι αυτοί τα ψάρια τους συνοδεία μιας πικάντικης σάλτσας από αντζούγιες, καρύδια, μανιτάρια και φασόλια, την οποία ονόμαζαν ke-tsiap ή kecap

Στη συνέχεια, η σάλτσα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία, απ’ όπου βρετανοί ναυτικοί την έφεραν και τη διέδωσαν στην Αγγλία. Εκεί πήρε το όνομα ketchup, καθώς και ιδιαίτερη θέση σε όλα τα βιβλία μαγειρικής.

Το 1876, ο Henry J. Heinz κάνει την πρώτη μαζική παραγωγή κέτσαπ, την εμφιαλώνει και κατακλύζει την αγορά, με το διαφημιστικό μότο: «Ευλογημένη ανακούφιση για τη Μητέρα και τις άλλες νοικοκυρές του σπιτιού».
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14